Med projektet INTER Disciplines undersøger to studerende støttet af Dreyers Fond spændingsfeltet mellem arkitekt- og ingeniørfaget. Projektet diskuterer og reflekterer over potentialet ved samarbejde mellem de to discipliner.

Sofie Angelie Hovgaard og Nanna-Rose Broch står bag projektet INTER Disciplines – altså ’mellem discipliner’. De mener, at i en tid, hvor det, der kan måles, er det, der prioriteres, har det stor betydning for arkitekturens relevans, at ingeniører og arkitekter samarbejder. Desuden påpeger projektejerne, at nutidens løsninger skal imødekomme krav til evidens og performance, bæredygtighed og holdbarhed samt formidle menneskelige oplevelser og kulturelle værdier, hvorfor multidisciplinære samarbejder er essentielle.
Spændet mellem arkitekter og ingeniører er særligt interessant, da begge arbejder for at sikre kvaliteten af det byggede miljø. Kløften mellem faglighedernes metoder og prioriteter er sjældent adresseret, og dét er et ideelt udgangspunkt for diskussion. Projektet centrerer derfor dette spænd som videnskatalysator og mulighedsrum.
Med MADE som mødested
Fokus er det samme i MADE by the Opera House. MADE står for Multidisciplinary Australian Danish Exchange og er et udvekslingsprogram mellem danske og australske arkitekt-, ingeniør-, og designstuderende.
I 2016 deltog Sofie Angelie Hovgaard og Nanna-Rose Broch begge i MADE og var sammen i Sydney, hvor de fandt en fælles interesse i multidisciplinære processer. Siden har de begge arbejdet i byggebranchen mellem deres bachelor og kandidat og valgt at flette ind over hinandens fagfelter i deres uddannelse.
Aktuelt er Sofie Angelie Hovgaard i gang med sit afgangsprojekt på KADK Political Architecture, mens Nanna-Rose Broch skriver speciale på DTU Architectural Engineering.
Formidling af resultater
I projektet INTER Disciplines fokuserer Sofie Angelie Hovgaard og Nanna-Rose Broch på potentialer og udfordringer ved arkitekter og ingeniørers samarbejde og problematiserer dem gennem fem temaer. Interviews og resultater fra worksshops med studerede, undervisere og byggeriets interessenter bliver formidlet via en hjemmeside.
Desuden undersøger de relevant arkitektur, der er skabt i samarbejde mellem danske ingeniører og arkitekter. Alle erfaringer og diskussioner bearbejder projektteamet i diagrammer, fotos, tegninger og tekst til en udgivelse på tryk. De formidler løbende projektet i perioden 2021-2022.


Fem temaer i fokus
1) Opdelt praksis
Bred udforskning af den opdelte praksis og formidling af de udfordringer, som byggebranchen og samfundet står overfor i dag i kontekst af multidisciplinaritet.
2) Arkitekturens interdependens
Udforskning af hvor og hvordan værdi skabes i en arkitektonisk proces, og hvordan arkitektfaget er interdependent i sin natur – altså gensidigt afhængig af andre faggrupper.
3) Design dissektion
Udforskning af hvordan ingeniøren kan indgå i en arkitektonisk designproces og iterativt anvende tekniske kompetencer og simuleringsværktøjer.
4) Uddannelsens ekkokammer
Udforskning af hvordan studerende kan relatere sig kritisk til deres faglige identitet indenfor uddannelsesinstitutioners diskurser.
5) Multidisciplinaritet som kompetence
Udforskning af hvordan spændet mellem disciplinære prioriteter og agendaer kan anvendes som videnskatalysator og mulighedsrum.
