Nu har nyetablerede tegnestuer igen mulighed for at byde ind og blive en del af Projekt START. Det fælles initiativ er skabt af Dreyers Fond og Arkitektforeningen for at matche nyetablerede tegnestuer med mindre opgaver i kommunerne. Næste ansøgningsfrist er den 30. marts 2022.
Kreativt talent er langt fra nok til at slå sit navn fast som arkitekt. Mange opgaver inden for arkitektfaget udbydes nemlig via konkurrencer og store komplekse udbud – og kun meget få af dem er tilgængelige for unge- og nyetablerede tegnestuer. Selv de helt små opgaver hos private og offentlige bygherrer udbydes ofte til de større tegnestuer, selvom de kunne være løst lige så godt – og måske med et anderledes blik af en mindre, nystartet arkitektvirksomhed.
Det er baggrunden for, at Dreyers Fond og Arkitektforeningen i 2021 søsatte Projekt START. Ved at matche nyetablerede talenter med konkrete opgaver i kommunerne og samtidig støtte en række kommunale pilotprojekter er målet at give tegnestuer og kommuner en mulighed for at prøve hinanden af og få øjnene op for samarbejdets potentiale. Mathilde Petri, arkitekt MAA og næstformand i Dreyers Fonds siger:
”Landet over findes der rigtig mange talentfulde og engagerede nye tegnestuer, som kæmper for at slå deres navn fast. Når vi gerne vil hjælpe med at synliggøre de nye tegnestuers potentiale, er det selvfølgelig for at styrke den samlede stand, men i høj grad også fordi vi som samfund har brug for de nystartedes blik på verden omkring os”.
Nystartede tegnestuer søges fra hele landet
Med START får de nye tegnestuer mulighed for at opbygge dokumenterbar erfaring, og kommunerne kan få nytænkende løsninger på deres aktuelle udfordringer, Hvad enten det drejer sig om byudvikling, placering af tekniske anlæg i landskabet, transformation af kommunalt byggeri eller noget helt fjerde.
Første call blev gennemført i 2021, 23 tegnestuer blev udvalgt, og de første aftaler mellem tegnestuer og kommuner er ved at blive indgået.
Nu lanceres endnu ét call efter nystartede tegnestuer i hele landet, som har lyst til at indgå i projektet og prøve kræfter med mindre opgaver i kommunerne. Den 3. marts 2022 er der også workshop for ansøgere på Arkitektskolen Aarhus.
Arkitektforeningen er sekretariat for START og oplever en stigende interesse for projektet fra både kommunale og private bygherrer, fortæller Johnny Svendborg, formand for Arkitektforeningen:
”Vi har besøgt en række kommuner og private bygherrer, og fået rigtig god feedback på START. Der er en meget stor åbenhed for at samarbejde med vækstlaget og høste fordel af den nye generations ildhu og engagement. Derfor håber vi, at dette nye call vil føre til, at endnu flere tegnestuer – fra hele landet – vil byde ind og vise, hvad de kan”.
Ansøgningsfrist er den 30. marts 2022. Har man tidligere ansøgt om at blive en del af projektet uden at blive valgt, er der nu mulighed for at søge igen. Ansøgning sker hos Arkitektforeningen.
Foreløbigt udvalgte tegnestuer i projekt START
DET BLÅ
Hald & Ravnborg
Nordland Arkitekter
Studio Eika
Gründl Haahr
Jonathan Houser
Johansen Skovsted Arkitekter
MiMa Studio
Tulinius Lind
NOAA
Panum&Kappel
Fors Arkitekter
OS Arkitekter
Djernes Bell Architecture
A-A Collective
Peter Kjær Arkitekter
Jesper Kusk Arkitekter
Hahn Lavsen Arkitekter
ReVærk Arkitektur
dominique + serena
Lynge Lynge Arkitekter
POINT
Maritime Architecture Studio
Topfoto: Nordland Arkitekters forslag til et besøgscenter ved Stevns Klint.