Fredag den 25. september 2020 fremlagde Kraka i samarbejde med Hjem til Alle en rapport, der viser vejen til at stoppe den stigende hjemløshed. Dette skete ved en konference med virtuel deltagelse af social- og indenrigsminister Astrid Krag, der lovede politisk handling. Rapport og konference er støttet af Dreyers Fond og Bikubenfonden.
Reportage fra konferencen
Der er mange dagsordner i dansk politik, og det kan være svært at trænge igennem selv med en vigtig sag som nedbringelsen af hjemløshed, der er steget i Danmark, mens den er faldet hos vores nordiske naboer. Men både menneskeligt og samfundsøkonomisk kan det betale sig at investere. Det blev klart til konferencen ’Sådan stopper vi hjemløshed’ fredag den 25. september.
Konferencen blev afholdt i Valencia-salen, der er ejet af Dreyers Fond, der sammen med Bikubenfonden har støttet rapport og konference. På grund af corona var der god afstand og masser af masker i den gamle dansesal, men til gengæld var de fleste enige om det meste.
Boligpolitik skal ind i ligningen
Mens Krakas direktør Peter Mogensen bandt dagen sammen som moderator, var det direktør for Hjem til Alle Alliancen Vibe Klarup, der både indledte og afsluttede konferencen med de vigtigste pointer.
”Hjemløshed i Danmark er steget med 30 procent de seneste ti år. Vi ser en stigning, fordi vi fokuserer alt for meget på de sociale årsager til at mennesker ender i hjemløshed. Vi glemmer betydningen af de strukturelle barrierer som fastholder problemet: Manglen på betalige boliger. Alliancen er ikke i tvivl: Hvis vi skal løse problemet med hjemløshed, skal vi have en boligdrevet hjemløsestrategi. Vi kan ikke håndtere hjemløshed alene med de socialpolitiske værktøjer. Boligpolitik skal ind i ligningen”.
Vibe Klarups udsagn bakkes op af Kraka-rapporten, der er en konkret og gennemarbejdet analyse, der viser, at Danmark som land kan stoppe langtidshjemløshed i 2030 ved at investere i flere betalelige boliger med støtte. Rapports ’road map’ angiver konkrete skridt til vejen mod målet.
Investeringer giver besparelser
Vicedirektør Niels Hauch i tænketanken Kraka fremlagde analysens resultater. Baseret på rapportens beregninger bliver anbefalet en investering i boligmassen for én milliard kroner. Konkret er der behov for 1.300 nye boligtilbud om året frem mod 2030 for at indfri målet. Det kræver nybyggede boliger samt øget og bedre brug af den kommunale anvisning.
Det samlede investeringsbehov inklusiv den nødvendige sociale støtte udgør i alt to og en halv milliard kroner, men faldet i hjemløshed frem mod 2030 vil samtidig medføre besparelser. Samlet set estimerer Kraka, at implementeringen af rapportens anbefalinger vil resultere i en besparelse på op imod to milliarder for stat, regioner og kommuner.
Ud over investeringer er det nødvendig med en reform, der nedbryder de strukturelle barrierer. Kort sagt er der brug for vilje til at gennemføre en hjemløshedsreform på tværs af bolig- og socialpolitikken.
Politisk løfte om flere boliger
En væsentlig udfordring er også at finde og sikre de nødvendige og relevante boliger og boligtilbud. Imidlertid er der ikke tradition for i Danmark at tænke boligpolitik sammen med bekæmpelse af hjemløshed.
Boligpolitik med en politisk vilje til at sikre det nødvendige antal betalelige boliger til hjemløse er forudsætningen for at arbejde med ’Housing First’, der er en dokumenteret metode til at tænke social støtte og bolig sammen. Norge og Finland har gode erfaringer med at arbejde med Housing First. I disse lande er hjemløsheden reduceret med 4o procent de seneste ti år, mens den i samme periode er steget med knap 30 procent i Danmark. Social- og Indenrigsminister Astrid Krag kvitterede med udstrakt hånd i forbindelse med sin tale:
”Jeg mener, at vi fra statens side skal være med til at sikre, at der er boliger nok rund omring i kommunerne. Jeg har sammen med boligministeren nedsat en arbejdsgruppe, der skal sikre, at der er de nødvendige boliger,” lød det blandt andet fra ministeren.
Behov for national handlingsplan
Engagementet i at stoppe hjemløshed var også gennemgående i konferencens to paneldebatter. I den første deltog bolig- og socialordførere. Den anden paneldebat bestod af et panel med talspersoner for aktører, der arbejder på området.
Her deltog blandt andet rådmand Brian Dybro fra Odense Kommune, hvor der er arbejdet målrettet med at skaffe boliger med støtte til hjemløse. Indsatsen betyder, at hjemløsheden her er faldet modsat resten af landet. Så missionen er mulig, hvad også direktør i Dreyers Fond, Bo Rygaard minder om:
”Den udfordring, vi ser i Danmark, bør kunne løses. Organisationerne rundt om Hjem til Alle Alliancen har den nødvendige viden og kompetence. Ejendomsudviklerne er klar til at bygge boliger. Og flere fonde vil gerne støtte indsatsen mod hjemløshed. Men for at vi kan komme i gang kræver det, at Folketinget laver en national handlingsplan i en trepartsdrøftelse med kommunerne”.
Både engagement, ønsker og vilje kom til udtryk til konferencen den 25. september 2020. Nu er håbet, at der bliver handlet. #stophjemløshed
”Jeg sov på gaden første gang da jeg var 12 år og et utal af gange igen mellem mit 18. og 24. år. Men det store problem er jo, at jeg boede på et krisecenter i et år fordi der ikke var billige boliger nok,” mener Josefine Skjødt, der i dag er studerende og holdt oplæg på konferencen.
”Der er én ting, vi ved, og det er, at Housing first er den mest evidensbaserede metode på det sociale område. Den virker!” fastslog Brian Dybro, der er rådmand i Odense Kommune.
Fra venstre: Boligordførere Heidi Bank (V) og Henrik Møller (S) samt socialordfører Trine Torp (SF) og gruppeformand Mai Mercado (C).
Fra venstre: Brian Dybro, rådmand i Odense Kommune, udviklingschef hos ejendomsudvikleren NREP, Lærke Hein, adm. direktør i BL, Bent Madsen, næstformand i de hjemløses organisation SAND, Jonas Laursen, chefkonsulent i Kirkens Korshær, Heinz Wolf og direktør i Dreyers Fond, Bo Rygaard.
Repræsentanter fra Dreyers Fond. Fra venstre arkitekt og bestyrelsesmedlem Mathilde Petri, direktør Bo Rygaard og advokat og bestyrelsesmedlem Claus Barrett Christiansen.
Vibe Klarup, direktør i Hjem til Alle Alliancen, her flankeret af Bo Rygaard og Lars Seier, der ud over en fælles passion for fodbold, deler interesse i at bekæmpe hjemløshed. Projektet JunkFood med gratis mad til gadens folk er startet op ved hjælp fra Seier Capital og er siden støttet af Dreyers Fond.
’Sådan stopper vi hjemløshed – Det næste store skridt’
Rapporten er udarbejdet af Kraka for Hjem til Alle alliancen og er finansieret af Bikubenfonden og Dreyers Fond.
I rapportens følgegruppe deltager repræsentanter fra VIVE – Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd, SAND – De hjemløses landsorganisation, Rådet for Socialt Udsatte, Sammenslutningen af Boformer for Hjemløse, Kommunernes Landsforening, Socialstyrelsen, BL – Danmarks Almene Boliger, Bikubenfonden, Dreyers Fond, Transport- og Boligministeriet og Social- og Indenrigsministeriet.
Stigende hjemløshed i Danmark
Siden 2009 er antallet af hjemløse steget med 30 pct., så der ved den seneste hjemløsetælling i 2019 blev registreret 6.431 personer i hjemløshed.
De unge mellem 18-29 år udgør 30 pct. af personer i hjemløsesituationer og antallet er steget med 72% i perioden 2009 til 2019.