To om bæredygtighed

16. juli 2019

I to nye udgivelser på Louisiana Channel bliver begrebet bæredygtighed taget op med vidt forskellige vinkler, der på hver deres måde er lige interessante. Arkitekturvideoerne, der er støttet af Dreyers Fond, er derfor hver især særdeles se-værdige.


I de seneste to videoer på Louisiana Channel er begrebet bæredygtighed til debat. I en kort video kommer den mexicanske arkitekt Tatiana Bilbao med en opsang om brugen af begrebet i arkitekturens verden. Hun siger ligefrem, at hun hader ordet.

Forklaringen har sin årsag i en form for forargelse af den slags, dem der mangler, har over dem, der har (for) meget. Tatiana Bilbao kommer fra et land med ressourceknaphed, hvor alt bliver brugt igen og igen. Ikke bare genbrugt – men brugt.

Aircondition er ikke tænkt ind i ret meget arkitektur i Mexico, for de færreste har råd til et højt energiforbrug, og den prisvindende arkitekt sender en lille hilsen til New Yorks skyskrabere, der både opvarmer og nedkøler.


Uanset hvad man mener om Bilbao’s holdninger, er hendes indspark tankevækkende og tager kun to minutter at se. Det maner til eftertanke og en respekt for ordet, der har sneget sig ind i snart sagt hver en krog af arkitekturen.

Den mexicanske arkitekt mener, vi i stedet skal udbrede ordet og alle tænke bæredygtighed ind i alle livets områder og vores handlinger. Og dét budskab er der mere kærlighed end had i. Hør og se selv videoen med Tatiana Bilbao.


Nødvendig nytænkning

Bæredygtighed er også en del af historien om det nye hovedsæde for den Internationale Olympiske Komité i Lausanne i Schweiz. Den står 3XN bag og Kim Herforth Nielsen herfra fortæller, hvordan de arbejdede med begrebet, der var vigtigt for IOC.

Jo større procentdel glas udgør af en facade, jo større udfordring er der i forhold til energiforbruget ved nedkøling som følge af solens opvarmning. Da transparens er vigtigt for IOC var en facade af glas et naturligt valg for 3XN, der var nødt til at tænke helt nyt.

Krav til en glasfacade og et forsvarligt energiforbrug var ikke den eneste udfordring. Det var det også at skabe en bygning i pagt med de omkringliggende og meget smukke omgivelser, der både tæller et slot og storslået natur. Også denne udfordring er blevet løst.


Adfærd formet af arkitektur

For Kim Herforth Nielsen er arkitektur ikke blot bygninger men en måde at forme menneskers adfærd på. For ham er den Internationale Olympiske Komités nye og nu samlede hovedsæde en skulptur i pagt med naturen, der opfordrer til lighed.

Det vigtigste nøgleord i processen har været bevægelse, fordi IOC er repræsentant for sportens verden, og dét er der kommet et par fine arkitektoniske greb ud af. For eksempel er de fem olympiske ringe tænkt ind i trapperne mellem bygningens niveauer.

Ud over det visuelt unikke opfordrer de cirkelformede trappeopgange også både til at bevæge sig og at forholde sig til alle sine kolleger, da der på grund af forskydning er påkrævet ophold på hvert niveau. Se bygningen og hør tankerne bag i videoen med Kim Herforth Nielsen.


Tatiana Bilbao

Mexicansk arkitekt født 1972 i Mexico City.

Tatiana Bilbao er født i en familie af arkitekter og har studeret arkitektur på Universidad Iberoamericana, hvor hun opnåede sin Bachelor of Architecture and Urbanism grad i 1998 med ærbødig omtale og blev tildelt årets bedste arkitekturafhandling. I 2004 grundlagde Tatiana Bilbao Estudio med projekter i Kina, Europa og Mexico.

Tatiana var modtageren af ​​Kunstpries Berlin i 2012, Global Award for Sustainable Architecture Prize i 2014 og opkaldt som Emerging Voice af Arkitektur League of NY i 2009. Hendes arbejde er en del af samlingen af ​​Centre d’Art George Pompidou i Paris, Frankrig, Carnegie Museum of Art og Art Institute of Chicago. Hun har været gæsteprofessor ved Yale School of Architecture og Rice School of Architecture. Hendes værker er blevet udgivet blandt andre blandt A + U, GA Houses, Domus og The New York Times.

I 2014 modtog Bilbao den globale pris for bæredygtig arkitektur præsenteret af LOCUS Foundation og Cité de L’Architecture i Paris. Denne pris præsenteres årligt for fem arkitekter, der har vist unikke tilgange til bæredygtig udvikling som reaktion på samfundets behov.

Kilde: Wikipedia.org

Kim Herforth Nielsen

Dansk arkitekt født 28. marts 1954 i Sønderborg.

Kim Herfort Nielsen er MAA/RIBA og tog afgang fra Arkitektskolen i Aarhus i 1981.

I 1986 grundlagde Kim Herforth Nielsen sammen med Hans Peter Svendler Nielsen og Lars Frank Nielsen tegnestuen Nielsen, Nielsen og Nielsen i Aarhus. I dag hedder tegnestuen 3XN, og Kim Herforth Nielsen er den eneste Nielsen tilbage.

Som kreativ leder i 3XN har Herforth Nielsen stået i spidsen for en lang række danske og internationale projekter som Den danske Ambassade i Berlin, Muziekgebouw i Amsterdam, Museum of Liverpool, Ørestad Gymnasium i København samt hovedsæder for en række store virksomheder – herunder Deloitte, Sampension, KPMG, Saxo Bank, Horten og Swedbank.

I 2009 modtog Kim Herforth Nielsen C.F. Hansen Medaillen. Han har tidligere modtaget Eckersberg Medaillen og det danske Ridderkors.

Kilde: Wikipedia.org

Louisiana Channel

Frit tilgængeligt for alle tilbyder Louisiana Channel videoer om arkitektur, kunst og kultur.

Dreyers Fond har igennem nogle år støttet produktionen af arkitekturvideoer til den gratis onlinekanal, og det er der kommet timevis af inspirerende arkitekturvideoer ud af.

Få historien og tankerne bag Louisiana Channel

Læs om nogle af de største arkitekturnavne på kanalen

Se flere arkitekturvideoer på Louisiana Channel