Mandag i denne uge deltog Justitias direktør Jacob Mchangama i en paneldebat om Ytringsfrihedens digitale fremtid i Washington DC arrangeret af tænketanken CATO Institute. Deltagelsen er en del af projektet Frihedens fremtid, som Dreyers Fond støtter.
Til konferencen ’Return of the Gatekeepers’ i Washington DC deltog politikere, embedsmænd, forskere og tænketanke for at debattere, hvordan indholdet på sociale medier bør reguleres. Jacob Mchangama fra Justitia fortæller om baggrunden:
”Det er både en aktuel og en historisk set mekanisme, at hver gang nye grupper får adgang til den offentlige debat, opstår der moralsk panik blandt gatekeepers og traditionelle meningsdannere. Så ønsker politikere ofte at begrænse talefriheden, for de grupper, de mener, kan undergrave det demokratiske samfund, og som offentligheden bør skånes for.
For hvert nyt medie, verden har set, har nye stemmer rejst sig. Det er også sket på de sociale medier, hvor ekstremister kan kommunikere både på tværs og samlet og dermed komme til at fremstå stærkere, end de måske i virkeligheden er.
Ekstremisme er ikke et nyt fænomen og jeg vil vove og påstå, at både Mein Kampf og Maos lille røde har skabt mere død og ødelæggelse, end nogle sociale medier har.
Det er vigtigt at imødegå ekstremisme. Men der er også en tendens til at fokusere på de hadefulde stemmer i stedet for at se på, hvor mange meningsfulde debatter og fællesskaber de sociale medier giver plads til.
Ja, der er misinformation og ubehageligt indhold, og det er vigtigt med at have en debat om, hvordan man skal imødegå den slags udfordringer. Men det er også vigtigt at holde fast i, at ytringsfrihed på nettet er en forudsætning for at dele ideer på tværs af grænser, og for at give dissidenter en stemme i autoritære regimer.
Sat på spidsen risikerer stramninger og forbud også at skabe martyrer og rykke problemerne til nye platforme samt underminere de demokratiske værdier som politikerne vil beskytte. Hvis 2,7 milliarder menneskers på sociale medier skal kontrolleres, er der en vis sandsynlighed for, at kuren bliver værre end den sygdom, man vil kurere”.
Konklusioner fra CATO
Et af de store spørgsmål er, om regulering af indhold på sociale medier skal ske via lovindgreb i de enkelte lande, eller ansvaret skal pålægges udbyderne af platformene. Netop ’content moderation without government’ blev diskuteret til den paneldebat i DC, hvor Jacob Mchangama fra Justitia deltog med det formål at komme med konkrete anbefalinger.
”Det ville være enhver diktators drøm at begrænse eller afskaffe anonyme online ytringer, og det er ikke nyt at indføre love, der begrænser misinformation – det har alle verdens totalitære stater allerede. Hvis vi ser på de europæiske klager over russisk misinformation, er de en spejling af dem, Sovjetunionen selv fremsatte i 70’erne”.
Sådan bliver Jacob Mchangama citeret i en artikel fra paneldebatten, hvor der langtfra var enighed. Selv siger han om konferencen.
”Konklusionen fra DC er, at der ikke er nogle nemme løsninger, og at vi næppe nogensinde kommer frem til en model, der gør alle glade. Derfor må demokratier vælge, om man vil regulere sociale medier hårdere og dermed også risikere at ramme endnu flere lovlige ytringer, eller om man vil stå fast på ytringsfriheden og så leve med, at man ikke kan fjerne mange af de ytringer, som er ulovlige eller krænkende”.
Kort om Frihedens Fremtid
Justitias projekt Frihedens Fremtid fokuserer på klassiske frihedsrettigheder, som ytrings-, forenings- og forsamlingsfrihed samt retten til privatliv, der er særligt under pres.
Justitia ønsker med Frihedens Fremtid, at identificere og komme med løsningsforslag til konkrete udfordringer for basale frihedsrettigheder. Desuden at sikre offentligheden en større viden om væsentligheden af frihedsrettigheder, samt skabe en kultur blandt beslutningstagere, hvor hensynet til retssikkerhed og frihedsrettigheder vægtes højere end i dag. Endeligt at skabe større bevidsthed om og samlende opbakning til frihedsrettigheder og retssikkerhed i civilsamfundet.
Dreyers Fond støtter projektet Frihedens Fremtid i foreløbigt tre år.
Aktuelle internationale artikler om ytringsfrihed af Jacob Mchangama.
Flere artikler om Frihedens Fremtid.