De danske deltagere i årets udgave af det internationale processpil Vis Moot er godt i gang med den mundlige del og har kalenderen spækket med pre-moots. For første gang siden 2019 foregår det ikke online men også ude i verden. Her er samlet et par indtryk fra de tre hold fra henholdsvis Aarhus, Københavns og Syddansk Universitet.
I årets udgave af Vis Moot, mener den ene part slet ikke, der er en sag. Sælger mener, at parterne har indgået en aftale om køb af palmeolie og at eventuelle tvister skal afgøres ved voldgift, mens køber er af den opfattelse, at parterne alene har været i forhandlinger, og aldrig har indgået en egentlig aftale, og at parterne derfor heller ikke har aftalt, at tvister skal afgøres ved voldgift.
Årets problemstilling er derfor en vurdering af, dels hvorvidt parterne har indgået en aftale, og dels hvordan eventuelle tvister udsprunget af aftalen skal løses. Det er dét de danske mooties procederer om både herhjemme og ude i verden. Her deler de deres erfaringer med pre-moots.
AU-holdets første pre-moots
Aarhus universitet lagde ud med deres første rigtige pre-moot den 26. februar, der hedder FOX Williams sventh manual pre-moot. Den foregik online, så holdet tog i sommerhus for at kunne få ro og for bedre at kunne koncentrere sig.
Både egne coaches og eksterne dommere vurderer og kommenterer på de fire faktorer struktur, præsentationsteknikken spørgsmålshåndtering og øvrigt. Herunder toneleje, gestikulering og fremtoning, så under pleadings gælder det om at fremføre på en forståelig og overbevisende måde, så ikke-jurister også forstår indholdet.
Inden pre-moots gik i gang havde AU-holdet og KU-holdet en øverunde, der var sat op af coaches fra de to hold og blev afholdt fysisk i Aarhus. Øverunderne var uformelle og handlede i høj grad om networking og om at lære af hinanden. AU-holdet har også afholdt øverunder med hold fra andre lande og fået det i stand ved at række ud til dem gennem sociale medier. Disse blev afholdt virtuelt med coaches fra de forskellige hold som dommere.
Denne pre-moot var arrangeret af universitet i München, men blev ligesom den forrige afholdt virtuelt. Igen tog holdet i sommerhus for bedst at kunne koncentrere sig. Det gik rigtig godt for AU-holdet, som vandt en andenplads samlet som hold og derudover vandt to fra holdet henholdsvis anden og tredjepladsen for bedste individuelle præsentation. Senere i marts var holdet i Lissabon og herefter venter forsat flere pre-moots inden finalen i påsken.
SDU-holdet i Amsterdam
Holdet fra SDU var i Amsterdam og kunne derfor pleade fysisk mod de andre hold. Holdet fik lov til at prøve det mere formelle og virkelighedsnære som at møde op i jakkesæt og slips. Oplevelsen var spændende og lærerig, og SDU’erne lærte en masse ved at høre de andre holds argumenter og derefter sammenligne dem med deres egne. Holdet fandt ud af, at de var på rette vej, men at der stadig var en masse at lære og arbejde med.
Da holdene havde pleadet mod hinanden, var der sociale arrangementer, så de forskellige hold kunne møde hinanden. For SDU-holdet var det rart at få talt med andre, der aktuelt gennemgik samme proces som dem selv. Turen fik også sammentømret holdet endnu mere.
KU-holdet om online vs. IRL
KU-holdet har pleadet både online og fysisk og fortæller selv: Vi har indtil videre deltaget i en masse online pre-moots og én fysisk i Berlin. Der er milevidt mellem at procedere online og fysisk, synes vi, og efter en del online pre-moots kan det være lidt angstprovokerende pludselig at skulle sidde overfor et stort panel af dommere.
I Berlin var det University of Humboldt, der afholdt pre-mooten, og det var virkelig nogle fede dage, hvor vi fik lov at møde en masse søde mennesker, se lidt af Berlin og procedere en masse. Dejligt vejr og store øl blev nydt i pauserne mellem pleadings. Senere var vi til Plesner pre-moot i København, hvor både Syddansk Universitet og Aarhus Universitet deltog blandt mange andre hold fra blandt andet London og Italien”.
Efterfølgende har KU-holdet skulle på rejser til Paris og Beograd inden finalen i Wien, så modsat de to forrige år får de danske mooties lov at til at se lidt af verden, mens de bliver skarpe på at procederer i internationale voldgiftsager.
VIS MOOT
“Vis Moot” er en forkortelse for ’Willem C. Vis International Commercial Arbitration Moot’ der også er kendt som “CISG- og voldgiftsprocesspillet”. Det er verdens største og mest prestigefyldte konkurrence for jurastuderende inden for formuerettens område.
Dreyers Fond støtter danske deltagelse i Vis Moot 2022, hvor hold fra både Aarhus Universitet, Syddansk Universitet og Københavns Universitet stiller op i konkurrence mod studerende fra knap 400 andre universiteter verden over. Konkret i et processpil hvor studerende procederer som advokater foran virkelige voldgiftsdommere i en fiktiv voldgiftssag.
Finalen bliver normalt afholdt i påsken i Wien med deltagende hold fra hele verden, herunder de nordiske lande samt lande som USA og Irak, så der er mulighed for at møde et sjældent alsidigt udvalg af jurastuderende og voldgiftsjurister. Corona har dog ændret meget til online de seneste år.
Til Vis Moot bliver de studerende skarpere på de forskellige retstraditioner. Mens USA, England og andre er common law jurisdictions, er de kontinentaleuropæiske lande civil law jurisdictions. Her søger man at klarlægge parternes subjektive vilje og intentioner bag en aftale, som måske er uklart formuleret. Ofte indgår en parts gode eller onde tro i vurderingen.