For første gang nogensinde vandt Aarhus Universitet førstepladsen i årets udgave af verdens mest prestigefyldte processpil ‘Vis Moot’. Det var for bedst skrevne klageskrift at de otte jurastuderende vandt foran knap 400 andre universiteter, herunder Harvard og Cambridge. Holdet klarede sig også godt i den mundtlige del, der i år foregik online.
Hele holdet fra Aarhus Universitet. Fra venstre: Frederik Overgaard Hansen, Jens Hvolbøl, Jonas Bak, Frederikke Jakobsen, Victor Nielsen, Lars Møller Haase, Anders Borg og Anne Krogh Christensen.
____________________________
Til Vis Moot 2021 vandt AU-holdet Pieter Sanders Award for det bedst skrevne klageskrift blandt 400 universiteter. De opnåede en plads blandt de sidste 32 hold i den mundtlige del, og holdet fik derfor en ‘honourable mention’. Det fik også to af holdets deltagere Anders Borg og Frederik Hansen, for deres individuelle mundtlige præsentation. Vis Moot Aarhus Universitet derfor nu fortsat det universitet i verden, der flest år i træk er gået videre til de afsluttende runder i konkurrencen.
Havde det ikke været for en vis virus, havde de otte kandidatstuderende fra juridisk fakultet på Aarhus Universitet rejst rundt i verden og var endt med hyldest i Wien, hvor finalen normalt foregår for Willem C. Vis International Commercial Arbitration Moot – eller ’Vis Moot’ som verdens største og mest prestigefulde processpil mest bliver kaldt.
Fra venstre sidder Victor, Frederik og Jonas i fuld fordybelse over litteratur og udarbejdelsen af sagsøgers processkrift.
Pre-moot afviklet med god udsigt fra et mødelokale hos Gorrissen Federspiel.
Frederikke Bastkjær Jakobsen til venstre og Jonas Thorsøe Bak til højre.
____________________________
Fra venstre Victor Honoré Nielsen, Anne Krogh Christensen, Lars Møller Haase og Anders Borg Petersen på knæ foran. Billedet blev taget i et mødelokale på Hotel Scandic i Aarhus, efter at holdet vandt den årlige “Helsinki pre-moot”, der ligesom de øvrige pre-moots har til formål at styrke deltagerne til selve konkurrencen.
Fra venstre Jonas Thorsøe Bak, Jens Kristian Hvolbøl, Frederikke Bastkjær Jakobsen og Frederik Overgaard Hansen efter sejren i Helsinki pre-mooten, dog i et andet mødelokale grundet restriktioner i forbindelse med COVID-19.
Et stærkt sammenhold
Mens COVID-19 i 2020 uventet spændte ben for de mange rejser, der altid har været en stor del af Vis Moot var det forventet i år, at alt skulle foregå virtuelt. Repræsentanter fra AU-holdet fortæller om årets deltagelse, og de manglende rejser er det, der fylder mindst:
”Vi ved ikke, hvad vi er gået glip af, fordi vi vidste, at det var online, og det er vi blevet særdeles komfortable med undervejs og har lært en masse. Dels tekniske ting som at mute og unmute, lydisolere et rum med dyner og tæpper og så videre. Og dels præsentationsteknik, hvor vi har fået hjælp både fra Gorrissen Federspiel og ekstern coach.
Der var rigeligt med nerver på, selv om det ”bare” var foran en skærm, og vi har ikke brugt en masse tid på transport. Vi er selvfølgelig gået glip af nogle rejser, men vi har været sammen i en boble og det har helt klart givet et ekstra stærkt sammenhold. Vi har givet plads til hinanden, så selv for de af os, der ikke er vant til at være så intenst sammen med andre, har det fungeret godt.
Vi har alle arbejdet mod samme mål, og der har været generel konsensus og ville bruge alle døgnets timer. Vi tænkte endda videre om natten. Mange bliver afskrækket af at deltage i Vis Moot, fordi det tager meget tid, men det føles slet ikke som en pligt, for vi var alle så bidt af det og havde slet ikke lyst til at stoppe”.
Fra venstre sidder Anders Borg og Frederik Overgaard Hansen klar til at skulle i ilden i de indledende runder til konkurrencen i Wien.
Fra venstre sidder Frederikke Jakobsen og Victor Nielsen klar til at procedere i de indledende runder til konkurrencen i Wien.
Det nye online format for konkurrencen grundet COVID-19 krævede det helt rette setup for at opnå den bedste billede- og lydkvalitet.
Udover det tekniske udstyr til konkurrencen i Wien var det også vigtigt at få skabt den helt rette akustik i konkurrencerummet. Holdet blev derfor nødt til at købe tøjstativer til at hænge tæpper og dyner op på. Lokalet havde fritlagte bjælker i loftet, hvor de lagde dyner for optimal lyd.
AU-holdet var velklædte til alle pleadings for en seriøs fremtoning. Da alt foregik online, var fokus på overkroppen, og som det fulde billede af holdet afslører, var fodtøjet lidt mindre formelt.
____________________________
Enorm faglig udvikling
Aarhus Universitet og Gorrissen Federspiel var coaches for holdet gennem hele forløbet på i alt syv måneder. Processpillet handlede i år meget passende om en tvist mellem to medicinalfirmaer, der begge havde købt den samme licens til udvikling af en vaccine mod COVID-19. Alle deltagende holde skulle agere som en international advokatvirksomhed og skiftevis repræsentere den ene og den anden part.
”Vi anede jo nærmest ikke, hvad voldgift var, inden vi gik i gang, og vi har lært SÅ meget. Vi har selvfølgelig fået udvidet vores juridiske viden og lært at arbejde under pres, men det har handlet om meget mere end rettigheder, vi har også fået øje for det mere kommercielle.
Vi har lært at se på konsekvenser for forretningen mere overordnet, og anvende juraen meget konkret og specifikt. Vi har også lært, hvor vigtigt det er at kunne fortælle en historie og fremstå sympatisk over for de dommere, der skal vurdere sagen og parterne. Fordi alt er foregået på engelsk, har vi både fået indsigt i international ret og lært at argumentere på engelsk, hvad der stiller os ret stærkt i en tiltagende globaliseret verden.
Det har helt klar været en kæmpe oplevelse både fagligt og menneskeligt. Selv om der har været lange dage og hårde tider, har hele forløbet været fuld af god energi. Det har været fedt at arbejde så intensivt med ét projekt. Vi vil klart anbefale alle at deltage i Vis Moot”.
Foråret bød på mange bootcamps i diverse sommerhuse rundt om i Danmark, hvilket også betød adskillige gåture på stranden for at få noget frisk luft under øvelseskonkurrencerne. Stranden viste sig også at være et godt sted at øve sin præsentation.
Vis Moot
“Vis Moot” er en forkortelse for ’Willem C. Vis International Commercial Arbitration Moot’ der også er kendt som “CISG- og voldgiftsprocesspillet”. Det er verdens største og mest prestigefyldte konkurrence for jurastuderende inden for formuerettens område.
Dreyers Fond støttede Aarhus Universitets deltagelse i Vis Moot 2021, hvor de konkurrerede mod studerende fra knap 400 andre universiteter verden over. Konkret i et processpil hvor studerende procederer som advokater foran virkelige voldgiftsdommere i en fiktiv voldgiftssag.
Finalen bliver normalt afholdt i påsken i Wien med deltagende hold fra hele verden, herunder de nordiske lande samt lande som USA og Irak, så der er mulighed for at møde et sjældent alsidigt udvalg af jurastuderende og voldgiftsjurister. I 2021 foregik alt online grundet COVID-19.
Til Vis Moot bliver de studerende skarpere på de forskellige retstraditioner. Mens USA, England og andre er common law jurisdictions, er de kontinentaleuropæiske lande civil law jurisdictions. Her søger man at klarlægge parternes subjektive vilje og intentioner bag en aftale, som måske er uklart formuleret. Ofte indgår en parts gode eller onde tro i vurderingen.