Den 19. april bliver det første af tre agenda : EARTH arrangementer afholdt i Valencia på Vesterbrogade 32. Her er dels oplæg med forfatter Josefine Klougart og dels paneldebat med en advokat fra ClientEarth og andre markante stemmer, der modereret af arkitekt Boris Brorman Jensen diskuterer rum og rettigheder for kloden. Marianne Krogh er kurator på alle arrangementer i serien agenda : EARTH, hvor titlen på det første er ’Naturen som rettighedssubjekt – fra ressource til medspiller’.
Alle agenda : EARTH arrangementerne er gratis, men tilmelding er nødvendig via mail til [email protected] med navn og antal. Der er begrænsede pladser og kun adgang ved navn på gæstelisten, så afvent bekræftelse.
Dreyers Fond inviterer indenfor i Valencia på Vesterbrogade 32 tirsdag den 19. april kl. 16-19 til det første arrangement om natur og rettigheder samt fortællinger om menneskets landskaber. Der bliver indledt med oplæsning og interview og herefter paneldebat, hvorfra en af deltagerne er fra advokatfirmaet ClientEarth, der har kontorer flere steder i verden og over 100 advokater dedikeret deres vigtigste klient: Jorden. Arrangementet er kurateret af Marianne Krogh under titlen ’Naturen som rettighedssubjekt – fra ressource til medspiller’.
Litteraturens syn på naturen
Arrangementet bliver indledet med en oplæsning af den danske forfatter Josefine Klougart. Hun udgav i slutningen af 2021 den højt roste roman Alt dette kunne du få, der er et portræt af en familie, af tidens passage gennem os og af momentvise overskridelser af individets grænser til naturen mod en dyb og glemt forbundethed. Efter højtlæsning bliver Josefine Klougart interviewet af Andrea Fjordside Pontoppidan, inden der er paneldebat.
Josefine Klougart
Josefine Klougart (1985) er forfatter og udgav i 2010 sin første roman med navnet ”Stigninger og fald”.
Herefter har Josefine Klougart udgivet flere romaner, hvor hun undersøger menneskesindets sammensætning.
Hun har både studeret kunsthistorie og litteraturhistorie på Aarhus Universitet og har gået på forfatterskolen.
Som forfatter er Klougart især anerkendt for sit udfordrende og billedlige sprog, og hun er nomineret til Nordisk Råds Litteraturpris to gange.
Paneldebat om natur og rettigheder
I århundreder har vi taget vores jord for givet. Vi har haft nok af frisk luft, rent vand, frugtbar jord og råstoffer som uendelige ressourcer for os mennesker. I dag ved vi, at de ressourcer er begrænsede og skal omgås med omtanke. Naturen og det ikke-menneskelige har også rettigheder, men hvilke og hvordan? Og hvordan kan vi mennesker nænsomt skabe steder på en sårbar jord? Det er omdrejningspunktet til paneldebatten, der er modereret af arkitekt Boris Brorman og forgår på engelsk især på grund af den internationale gæst ClientEarth.
ClientEarth er repræsenteret i paneldebatten ved advokat Agata Szafraniuk. Den miljøretlige organisation opererer i over 50 lande, har kontorer i otte lande og 200 medarbejdere, hvoraf over halvdelen har juridisk baggrund.
Igennem lovgivning og i samarbejde med andre på tværs af grænser og sektorer forsøger ClientEarth at beskytte jordkloden ved at kæmpe for minimering af forurening og klimaændringerne. De har blandt andet fået stoppet opførelsen af Europas største kulkræftværk og forhindret ødelæggelsen at Europas ældste skov og dyrelivet heri.
Agata Szafraniuk
Agata Szafraniuk er advokat og har siden 2014 arbejdet hos ClientEarth. Fra kontoret i Warszawa fokuserer hun på dyreliv og levesteder samt er leder for dyreliv i Central- og Østeuropa.
Kandidatgraden i jura har Agata Szafraniuk taget på Warszawa Universitet, hvorfra hun også har en ph.d i intellektuelle ejendomsrettigheder, men hun har også læst i Lissabon.
Emmy Laura Perez Fjalland
Emmy Laura Perez Fjalland er PhD, kulturgeograf, forfatter og underviser. Med en baggrund i at arbejde tværfagligt med humaniora har hun de sidste tre år været postdoc og tilknyttet Roskilde Universitet, Det Kongelige Danske Arkitektakademi og Aarhus Universitet.
Hun arbejder med socio-miljøorganisationer samt historier og arv inden for landbrugs- og pastorale landskaber. Emmy Laura har en Master of Arts fra 2013 og en PhD i geografi og planlægning fra 2019.
Ellen Braae
Ellen Braae er professor i landskabsarkitektur og urbanisme ved Københavns Universitet og har været det siden 2009.
I sin forskning, der bygger bro mellem design, humaniora og videnskab, undersøger Ellen fortids, nutids og fremtids skæringspunkter mellem materialitet, diskurs og praksis inden for industrielle landskaber og på det seneste også inden for velfærdslandskaber.
Ellen Braae har været formand for Statens Kunstfonds Udvalg for Arkitektur fra 2018-2021.
Dan Ringgaard
Dan Ringgaard er professor i Nordisk Sprog og Litteratur. Hans forskningsområder er poesi og poesiens teori, nordisk litteraturhistorie, sted, vejr og klima samt litterære tilblivelsesprocesser, kreativ skrivning og essayistik.
Inden for disse områder har han udgivet flere bøger, herunder bøgerne Stedssans fra 2010 og Årsværk fra 2017. Dan Ringgaard modtog i 2010 Georg Brandes-prisen for Stedssans.
Teamet bag agenda : EARTH
Kurator Marianne Krogh
Moderator Boris Brorman Jensen
Forårets tre debatarrangementer
I alle debatarrangementer udforsker og udfolder samtalen om rum og rammer for en forbedring af verdens tilstand med inddragelse af toneangivende nationale og internationale eksperter og med et tilbud til den brede offentlighed om at deltage. Der er planlagt tre arrangementer i serien agenda : EARTH.
19. april Naturen som rettighedssubjekt – fra ressource til medspiller
18. maj Materialer – vedvarende værdi og/eller cirkulation
7. juni Det byggede rum – reorganisering mod en uendelig livscyklus
Alle agenda : EARTH arrangementerne er gratis, men tilmelding er nødvendig via mail til [email protected] med navn og antal. Der er begrænsede pladser og kun adgang ved navn på gæstelisten, så afvent bekræftelse.