Fem teams af nyuddannede arkitekter, kunstnere og designere er nu udvalgt efter CHARTs 72-timer konkurrence. Projekterne benytter sig af svampesporer, sand og strik i deres svar på årets tema Bio-Architecture.
CHARTs internationale jury har udvalgt de fem finalister, der nu, i tæt samarbejde med Arup, skal til at realisere deres projekt, som for de flestes vedkommende bliver deres første realiserede projekt. De midlertidige pavilloner opføres på Charlottenborg under dette års CHART: 25.-28. august 2022.
Som svar på konkurrences tema Bio Architecture, har hver af de fem finalisthold skitseret overbevisende forslag til pavilloner, der undersøger forholdet mellem arkitektur og natur, og giver nye og overraskende bud på, hvordan brugen af nye materialer bidrager til et mere bæredygtigt byggeri.
“Vi efterspurgte forslag, der kunne udforske forholdet mellem bygning og biologi, og vi fik mycelium, sand, svampe og mange andre fantasifulde forslag ind. Jeg glæder mig til at se projekterne tage form over de næste måneder, og til at præsentere dem som en central del af oplevelsen på CHART til august.” siger Nanna Hjortenberg, direktør på CHART.
De fem finalister
De fem finalister, der nu skal viderebearbejde deres projekter er: The Biosac Pavilion (af Anders Lynderup, Michael Skov og Marie Louise Thorning), a music box (af softspace.digital), Spore (af Nikolaj Emil Svenningsen, Sean Lyon og Søs Christine Hejslbæk), Elisa and the 11 swans (af Studio AX) og DUNE (af Anders Fønss, Javi Barriuso Domingo, Victor Lacima Medina og Gonzalo Rivas Zinno).
Pavillonerne vil spille en vigtig social rolle under CHART, hvor de bliver brugt til enten rum til performance eller som barer og restauranter.
Beskrivelse af de fem forslag
The Biosac Pavilion er et svar på byggeindustrien bidrag til den globale årlige emission af drivhusgasser (37%!) og de måder, hvorpå byggeprocesser og facadematerialer typisk bliver opfattet. Holdet bag pavillonen består af: Anders Lynderup, Michael Skov and Marie Louise Thorning, der alle deler en baggrund i krydsfeltet mellem arkitektur og design. Ved at lege med svampens æstetiske og biologiske udtryk, har holdet skitseret et forslag, der i sig selv vil eksistere som en biogen organisme, idet at den registrerer og lagrer kulstof fra atmosfæren på pavillonens tag.
a music box er lavet af holdet softspace.digital, som har en konceptuel tilgang til ideen om at kigge op i en skovlysning, mens man er omgivet af træer. Ved at gøre brug af “usandsynlige materialer”, heriblandt bioplast og kokosfiberaffald, er pavillonen et udtryk for en ide om en sundere fremtid, hvor vores byggemiljø deles af mennesker og dyr. Holdet bag softspace.digital består af Tessira Crawford og Dilara Özlü, der har en fælles baggrund i og interesse for krydsfeltet mellem arkitektur og design.
Spore skal ses som en direkte fortolkning af spørgsmålet: “Hvordan kan naturlige og menneskeskabte strukturer leve sammen og være i dialog med hinanden?” Med fodfæste i en undersøgelse af adfærdsmønstre og de formelle egenskaber i mycelium, vil denne pavilion vise en menneskeskabt struktur hvori svampe kan gro og sprede sig.
Holdet bag Spore er: Arkitekt Nikolaj Emil Svenningsen, arkitekt Sean Lyon og designer Søs Christine Hejselbæk.
Elisa and the 11 swans af Studio AX tager afsæt i H.C. Andersens fortælling om De vilde svaner og omdanner fortællingen til en arkitektonisk pavilion, der hylder det danske kulturlandskab ved at bruge biomaterialer hentet fra naturen såsom stof strikket af nældefibre, lokalt tømmer og tang fra den danske kystlinje. Holdet bag Studio AX’s forslag består af arkitekter Jack O’Hagan og Bex Browne, der begge har foretaget omfattende forskning i byggematerialer.
Forslaget DUNE er defineret ud fra en grundlæggende overbevisning om, at bioarkitektur skal give naturen mulighed for at udvikle sig frit, som en del af dens design, i stedet for at efterligne den direkte eller blot understrege udførelsen af naturlige processer. Ved at placere et udsnit af et klitlandskab i en abstrakt drivhusstruktur, har dette forslag til formål at drage opmærksomhed om jordens egen særligesammensætning og samtidig minde om den nedbrydende effekt som menneskeskabte konstruktioner ofte har på naturen.
Holdet, der alle er uddannet indenfor arkitektur, består af: Anders Fønss, Javi Barriuso Domingo, Victor Lacima Medina and Gonzalo Rivas Zinno.
Tak til juryen og CHART Architecture’s partnere
Årets finalister er udvalgt af en international, tværfaglig jury ledet af Bjarke Ingels (DK); grundlægger og partner i BIG, som har været en del af CHART Architecture siden starten. Derudover består juryen af den norske stjernearkitekt og partner hos Snøhetta, Kjetil Trædal Thorsen; den norske kunstner Johanne Hestvold, der laver skulpturer af mycelium; kurator ved Future Material Bank Pleun van Dijk fra Jan van Eyck Academie i Holland; grundlægger af The Circular Way Ditte Lysgaard Vind samt designgallerist og ejer af Etage Projects Maria Foerlev.
CHART Architecture realiseres med støtte fra den filantropiske forening Realdania, Dreyers Fond, Statens Kunstfond, Københavns Kommune, det internationale elbil-brand Polestar og FOSS. Derudover samarbejder CHART med Dansk Arkitektur Center (DAC) om genopførelse af en af pavillonerne efter CHART.