Arkitekter kan også fint arbejde mellem gryntende grise og brægende får. Det har NOAA Arkitekter bevist. De har hjulpet Københavns Kommune med at skabe bedre rammer for børn og løsgående dyr på Dyren i Valby. Projektet er det første i Projekt START, som er iværksat af Arkitektforeningen og Dreyers Fond for at hjælpe kommunerne med at samarbejde med unge tegnestuer. Projektet blev indviet i januar 2023.
Første START-projekt er færdigt, og den 15. januar 2023 blev den opdaterede legeplads Dyren i Folehaven i Valby indviet. Syv kilometer resttræ er brugt på det særegne hegn, der også udgør niche, bænk, bålplads, klatretårn og lysarmatur. Målet for NOAA architects har været at forene de mange funktionelle hensyn med et enkelt og stærkt motiv, der inviterer til aktivitet og fællesskab. Her er historien bag.
Gederne er nogle værre udbryderkonger, fortæller Sisse Fassio Tjerrild, mens hun viser rundt på den lokale dyrelegeplads Dyren i Valby. Hun har selv været nødt til at løbe rundt i kvarteret et par gange og fange løbske geder.
Sisse Fassio Tjerrild er arkitekt i Teknik- og Miljøforvaltningen i Københavns Kommune og repræsentant for Områdefornyelsen Folehaven, der skulle renovere Dyren med hjælp fra NOAA Arkitekter.
Projektet er det første match i Projekt START, som er iværksat af Arkitektforeningen og Dreyers Fond for at hjælpe kommuner med at finde og samarbejde med unge tegnestuer. Gennem en stram udvælgelsesproces er 35 tegnestuer udvalgt af en fagkomité til at deltage i Projekt START, og det er den liste, kommunerne kan få lov at vælge fra, når de har et projekt, der kunne have godt af et nyt blik.
“Vi syntes, det var ret interessant at kigge ned i den stak af unge tegnestuer, der var, fordi vi stod med et projekt, der var lidt særligt. Altså, en dyrelegeplads er ikke sådan noget, der normalt er på CV’et hos de fleste tegnestuer, så vi havde behov for nogen, der var friske og med på at tænke lidt ud af boksen,” forklarer Sisse Fassio Tjerrild.
Lokal oase for børn og dyr
Dyren er en bemandet legeplads med dyrehold, som ligger i et alment boligområde ejet af 3B Folehaven i Folehavekvarteret i Valby. Her går tre geder, fire får, to grise og 18 kaniner frit rundt på legepladsen sammen med børnene. Grisene hedder (selvfølgelig) Gurli og Gustav.
Børnene skiftes til at muge ud og give kaninerne vand og foder. De har et sindrigt kalendersystem og går højt op i opgaven, fortæller Sisse Fassio Tjerrild, og på den måde lærer de også lidt om det ansvar, det er at passe på et lille, levende væsen.
Børn- og Ungeforvaltningen driver et klubtilbud i Dyren, men også børnehaverne og vuggestuerne og almindelige beboere i området benytter dyrelegepladsen uden for klubbens åbningstider. Stedet er på den måde en lokal oase for hele Folehavekvarteret, siger Sisse Fassio Tjerrild.
Klondike med måde
Dyrelegepladsen er etableret engang i 1970’erne, og det begynder man at kunne se. Stedet er nedslidt, og nogle af de selvbyggede løsninger er lige lovligt kummerlige, ifølge Sisse Fassio Tjerrild.
”Det er hyggeligt nok med lidt klondike-stemning, men det kan også blive for meget af det gode. Det hele trænger til en ordentlig omgang renovering,” siger hun.
Sammen med 3B Folehaven, Mit Kvarter og Folehavens Ungdomshus blev Områdefornyelsen derfor sat i gang med at renovere Dyren, og NOAA Arkitekter blev udvalgt til at slå stregerne.
NOAA Arkitekter er en ung tegnestue fra 2015 med en legende, lyttende og opfindsom tilgang. Stifterne Pernille Bisgaard og Ole Smith har erfaring fra England med store internationale projekter og bruger meget krudt på brugerinddragelse i alle deres projekter.
Workshop blandt brægende får
NOAA Arkitekter startede projektet med at tage på en inspirationstur med samarbejdsgruppen for Dyren. Efterfølgende har de holdt workshop med klubpersonale og klubbørn. Workshoppen fandt sted i ”dyreklubhuset,” som er et skur på Dyren.
“Her har vi stået og tegnet, hvad børnene har sagt, mens der har været gryntende grise og brægende får og katte, der kommer hoppende ned og træder oven på tegningerne. Det har været en helt særlig form for inddragelse og workshop, som jeg aldrig har prøvet før,” fortæller Sisse Fassio Tjerrild.
Børneworkshoppen var både sjov og lærerig, og NOAA gik i gang med at tegne løsningen på Dyrens forvandling, som blandt andet omfatter nye hegn, en ny og indbydende indgang, bedre lys og belægning og en opgraderet bålplads. Anlægsarbejdet blev igangsat til november med indvielse i starten af 2023.
Læs mere om Projekt START: arkitektforeningen.dk
Kontakt: fagkonsulent i Arkitektforeningen Sidsel Gelting Hodge, [email protected].
Tekst og billeder: Emilie Koefoed