Dreyers Fond støtter en hel del studierejser og udvekslingsophold, men de fleste planlagt i 2020 og 2021 er blevet aflyst eller udsat på grund af coronavirus. Enkelte kom mod alle odds alligevel afsted. En af dem var 23-årige Oliver Arndal Jensen fra Aarhus Arkitektskole, som fik et semester på KU Leuven Faculty of Architecture i Bruxelles. Det blev en anderledes oplevelse at være på udveksling under en pandemi.
Som mange andre ønskede Oliver Arndal Jensen sig et udvekslingsophold for at prøve kræfter med arkitektstudiet i en anden kontekst, møde nye mennesker og lære sig selv bedre at kende i fremmede situationer. Pandemien havde givet ham ekstra stor trang til at komme ud og opleve verden, og via skolens udvekslingsprogram og støtte fra Dreyers Fond blev det muligt. Oliver Arndal Jensen valgte KU Leuven på grund af deres meget internationale profil og muligheden for at få undervisning i urban planning. Han fortæller om opholdet:
”Inden afrejse gjorde jeg mig mange tanker om, hvordan min tur ville forløbe i skyggen af pandemien, som jeg forventede ville opløse sig kort tid inde i mit ophold. Jeg så samtidig frem til at falde til i en ny kontekst og indtage en ny hverdag. Selvom jeg godt vidste, at min udveksling ville blive en udfordring på grund af omstændigheder, så jeg det som en mulighed for at teste mine egne grænser.
Isolation med nye indsigter
Der gik dog ikke lang tid, før jeg indså, at pandemiens tag om Belgien var stærkere og mere begrænsende end herhjemme. Det gjorde, at alt undervisning har været online, og al fysisk kontakt skulle holdes på et minimum. Jeg fik derfor ikke skabt mig de fællesskaber, jeg havde drømt om, men måtte opleve den belgiske kultur som en observatør fremfor at være en del af den.
Isolationen gav mig til gengæld muligheden til at udforske Bruxelles by, som jeg til sidst kunne navigere i udenad. Det var også en mulighed for at udforske mig selv. Det er utroligt, hvor meget man kan lære om sig selv i to måneders selvisolation på et kollegieværelse!
Efter noget tid opdagede jeg til min store overraskelse, at jeg fandt mig en rigtig god ven i form af den anden udvekslingsstuderende fra min skole. Anders boede i Gent, så vi besøgte tit hinanden og udforskede vores byer sammen. På trods af at vi begge går på Aarhus Arkitektskole, kendte vi kun hinanden på hilsner. Men vi holdt sammen igennem opholdet til trods for vores forskelligheder, som jeg lærte rigtig meget af og nød at være i selskab med. Det var også rart at komme ud og opleve andet end udsigten fra mit kollegieværelse.
Udvidet syn på arkitekturen
Den anderledes undervisningsform på skolen i Bruxelles gav mig indsigt i, hvor forskelligt vi griber arkitekturen an. Dette blev yderligere forstærket af de mange nationaliteter på skolen, som alle kom fra forskellige baggrunde. Det gav grobund for adskillige opsigtsvækkende diskussioner – beklageligvis alt sammen online. Der var faktisk flere fag, hvor jeg aldrig nåede at få fysisk undervisning eller at møde mine lærere i virkeligheden.
Jeg fik dog prøvet kræfter med at udvikle og designe arkitektur på helt andre måder, hvilket har givet mig et bredere perspektiv på faget. Jeg har prøvet at lave arkitekturfilm, lært om antropologien bag bygningerne og prøvet kræfter med at designe et ’Ebola treatment center’ i samarbejde med WHO.
Så selvom alt har været begrænset af pandemien, har min udveksling givet mig meget. Det har været interessant at skulle finde nye muligheder for at opleve et nyt sted, og samtidig at opdage hvordan jeg tackler sådanne situationer. Ikke mindst sætter jeg stor pris på mit udvidede perspektiv på arkitekturen”.
Perspektivisk snit fra gruppeprojekt i faget: Conversion in Urban Context. Projektet omfattede transformation af en tidligere klædefabrik til koncertsted.
Digital skitse fra Olivers design studio.
Visualisering af Olivers design studio project: UV.CONGRES. En transformation af en negligeret togstation til underjordisk urban have.