I 10 år har i alt 89 studerende fra Danmark og Australien været afsted på udvekslingsprogrammet MADE, som blandt andet Dreyers Fond har støttet. Forløbet er nu nået sin ende, så her er kort om projektet, der har styrket de kulturelle forbindelser mellem Danmark og Australien siden 2013. I anledning af projektets afslutning er der skabt en film for at hylde det tværfaglige forløb.
MADE (Multidisciplinary Australian Danish Exchange) blev oprettet i 2013 i anledning af Operahusets 40-års jubilæum og kan i år fejre 10-års succesfulde studieprogrammer i både Danmark og Australien. Forløbet er en hyldest af Jørn Utzons ’Sydney Opera House’, hvis designprincipper tydeligt har sat sit præg på de studerendes projekter.
Hvert år mellem 2013-2023 har fem danske studerende været i Australien og fem australske studerende været i Danmark. De danske studerende har været i Sydney for at fordybe sig i det arkitektoniske mesterværk Operahuset og udfordre sig selv med en nytænkning af den ikoniske bygning og området omkring. De australske studerende har været tilknyttet en dansk tegnestue, hvor de har løst konkrete projekter med udgangspunkt i Utzons designprincipper.
Programmets formål:
- Fremme international og tværfaglig interaktion mellem studerende inden for arkitektur, ingeniørvidenskab og design
- Fremme kulturelle relationer mellem Danmark og Australien
- Understøtte den danske arkitekt Jørn Utzons viden og forståelse og Utzon Design Principles
Et af de tidligere MADE-hold
Fra opholdet i Utzons sommerresidens Can Lis
MADE-forløbet varer seks uger og starter med en uge i Jørn Utzons sommerresidens Can Lis, der danner grundlaget for et godt samarbejde på tværs af kompetencer. Gennem årene er MADE-forløbene mundet ud i inspirerende forslag og kvalificerede ideer. De australske hold har blandt andet foreslået en nytænkning af Kalvebod Brygge og mediekoncernen Allers domicil samt en tilbygning til arkitektskolen i Aarhus. I Australien har 10 danske hold givet deres bud på, hvordan enkelte dele af Utzons Sydney Operahus kan gentænkes og optimeres. Vi har samlet historierne om holdene og deres projekter nederst på siden.
Mulighed for gensidig læring
Verden står i tiltagende grad overfor udfordringer, som klimakrisen, der kræver samarbejde på tværs af fag og kompetencer. Derfor er tværfaglige forløb som MADE kun blevet vigtigere, da de studerende i den grad har lært af de udfordringer, der følger med et multidisciplinært samarbejde. God kommunikation er helt essentielt for ethvert velfungerende samarbejde, og derfor forsøgte det sidste MADE-hold at lære et fælles sprog ved at forene fagtermer og talemåder på tværs af de forskellige faglige baggrunde. Samspillet mellem ingeniør-, arkitektur- og designfaget lagde altså grund for vigtig læring, som de studerende kan bruge i deres fremtidige arbejdsliv. Læs mere om ideerne bag udvekslingsforløbet, MADE-holdenes endelige resultater og alumnernes refleksioner efter afsluttet forløb.
Det danske hold fra 2022
Parterne bag MADE
Udvekslingsprogrammet er et samarbejde mellem Sydney Opera House Trust, Det Kongelig Danske Kunstakademis Skoler for Arkitektur, Design og Konservering (KADK), Bikubenfonden, Henrik Frode Obel Foundation, Dreyers fond, Arup, Steensen Varming, The NSW Architect Registration Board og AMP Capital.
Dansk-australsk udvekslingsprogram fejret i Sydney Opera House
Udvekslingsprogram understøtter tværfaglige processer i byggeriet